Inspirationsresa till Indien

September 2011

När man varje dag står och känner lukten av teerna bakom disken, eller man berättar om olika, blad smaker och dragtider på en teprovning undrar man lätta var någonstans det egentligen kommer ifrån. Från vilken kulle kom just dessa blanden? Hur plockades dem? Och var förvandlades de från gröna blad och knoppar till de svarta blad vi har i våra teburkar?

I september 2011 fick jag möjligheten att uppleva detta. Vandra bland buskarna, titta in i fabrikerna och träffa människorna som varje dag jobbar med de blad som smaksätter världens tevatten. Det var en fantastisk resa som gav mycket inspiration, både till de teprovningar som vi ger i teboden, men också inspiration för att utveckla den variation av teer som vi erbjuder.

Jeepen svängde och plötsligt fick man den första skymten av träden i Darjeeling. För trots att de bara når upp till strax under midjan så är det träd som tebladen växer på. De små träden slingar sig upp och ner för kullarna kring den lilla byn som helt vuxit upp kring teodlingarna. Det var ingen slump att det var jeepar som vi färdades i. Just innan hade regnperioden slutat och vägarna var mer eller mindre farbara endast med jeepar.

Utsikten från byn var helt fantastisk över detta område med teeträd. De första planterades redan 1856 i samband med att britterna upptäckte det vackar området och anlade kurorter här uppe på 2000 meters höjd.

Ute bland buskarna fick man försöka sig på konsten att plocka de gröna unga bladen och knopparna som sedan skulle processas till de svarta torkade bladen som vi använder i våra tekannor. De som jobbar med att plocka klarar att skörda 10 kg färska blad om dagen. Efter alla processer har så mycket vätska försvunnit att det endast är 2 kg kvar som blir till den färdiga produkten. Den bästa smaken och kvalitén får man i de yngsta och minsta bladen som växer närmast knopparna och desto längre ner på skottet man plockar desto mindre smak finns i bladen.

De plockade bladen ska sedan toras över natten. På nät i stora bäddar luftas det och torkas en första gång. Den första fukten ska ut och bladen ska göras redo för rullning. Rullningen görs för att få ut bladsaften som är startskottet för fermenteringen som kommer därefter. På stora bäddar ligger bladen i högst två timmar. Därefter sker förvandlingen från gröna blad till de svarta som vi så väl känner igen. Då är det dags för tebladen att åka in i ugnen.

Varje teplantage har sin egen rutin på vilken temperatur och hur länge som man låter bladen ligga i ugnen. Hur man gör är lite av en branschhemlighet och beror på vilken karaktär man vill sätta på sitt te. Men mellan 130-140 graders värme är vad bladen får ligga i innan de kommer ut.

Nu har vi en blandning av torkade svarta teblad i många olika storlekar. Brygger du te på detta ska du ha tur om du får till en bra smak. Olika storlekar på bladen ger olika dragtidet och i en blandning av de alla kommer några dra för länge och bli beska och några drar för lite och ger inte ifrån sig någon smak. Nu måste bladen sorteras.

Dels förhand och dels med maskin delas bladen upp i olika storlekar. Detta har betydelse för smaken och karaktären på teet om man brygger med små eller stora blad. Produkten är klar, packeteras och skeppas ut till resten av världen.

Att ha fått följa bladen från träd till packsäck. Fått träffa de människor som inte bara plockar bladen, men också rensar ogräs, bekämpar skadedjur och rår om teträden. Sett hur processen fungerar och fått känna och uppleva den skillnad som finns i hur processen fungerar och vilka blad de är man väljer ut, är något som gett mig mycket inspiration.

Det är en inspiration som jag tar med mig bakom tedisken i Stockhult när jag berättar för dig och alla andra om de olika tesorter som vi har. Och det är en kunskap och erfarenhet som jag tar med mig in i de teprovningar som vi anordnar. Det är en resa som finns med mig varje dag när jag går till jobbet.

Svend Jespersen

Mer information

Teboden

Besöksadress

Kornhultsvägen 37

31253 Hishult

0707940013
Stockhultgardens.tebod@telia.com

 

Teboden
Teboden

Historia

Från början var Stockhult en liten jordbruksby med väldigt få invånare. Men byn växte...

Teboden

Årets tebod 2008

År 2008 utnämndes Stockhultgårdens Tebod till årets teställe av Terådet.